WEST OF EDEN – TAUBE

Artiest info
Website
facebook

Label: West Of Music
Info: Hemifran

De Zweedse folkgroep ‘West Of Eden’ uit Göteborg schuift langzaam maar zeker op naar de viering van hun 25-jarige bestaan. In 2017 brachten ze ter gelegenheid van hun 20-jarig bestaan nog een dubbelalbum uit met al de beste songs uit hun loopbaan tot dan toe. Het album heette “No Time Like The Past - A Collection” en bevatte 25 liedjes uit de tien albums die ze sinds 1997 hadden uitgebracht. Dat waren allemaal Engelstalige liedjes want tot nu toe zongen ze al hun nummers in de taal van Shakespeare, zo ook op het begin 2019 laatst uitgebrachte album “Flat Earth Society”.

Daar komt nu echter verandering in want voor hun nieuwste plaat “Taube” verkoos het zestal om hun Zweedse publiek eens te verrassen met elf songs in hun moedertaal. ‘West Of Eden’ is violist Lars Broman, contrabassist Martin Holmlund, drummer-percussionist Ola Karlevo, zangeres-accordeoniste Jenny Schaub en haar echtgenoot Martin Schaub die net als snarenvirtuoos Henning Sernhede als multi-instrumentalist door het leven gaat. De groep is doorheen twee en halve decennia populair geworden in thuisland Zweden maar ze treden ook regelmatig op in de andere Scandinavische landen en in Ierland, Schotland, Engeland, de Benelux en zelfs in China.

Hun voorliefde voor de traditionele Keltische folkmuziek is al die tijd bepalend gebleven voor hun eigen werk waarbij ze ook wel eens stokoude Keltische traditionals in een moderner kleedje stoppen. Maar ze componeren zelf ook heel wat songs in deze muziekstijl en soms moeten ze daarvoor wat gastmuzikanten in de opnamestudio halen om bij die nummers op traditionele folkinstumenten te spelen zoals de ‘tin whistle’, de dwarsfluit, de trombone of de tuba.

De eerste single die uit het Zweedstalige album “Taube” werd getrokken kunt u op de video bij deze recensie beluisteren. Het is de song “Så länge skutan kan gå” waarvan we u omwille van onze zeer beperkte tot niet bestaande kennis van het Zweeds jammer genoeg niet kunnen vertellen wat dit in het Nederlands betekent. Dat geldt trouwens ook voor alle andere nummers op deze plaat, alhoewel we vermoeden dat de song “Cheerio” hetzelfde wil zeggen als in andere talen, dus blijft de keuze daarvoor beperkt tot ‘hallo!’, ‘tot ziens’ of ‘proost’ waarbij wij met plezier voor dit laatste opteren.

Verdere interessante informatie hebben we ook nog over de keuze voor de albumtitel want ‘West Of Eden’ wil met deze plaat de ‘evergreens’ van de Zweedse zanger en songschrijver Evert Axel Taube interpreteren. Die man werd in Göteborg geboren in 1890 en hij stierf begin 1976 in Stockholm op 85-jarige leeftijd. In 2014 werd hij opgenomen in de ‘Swedish Music Hall Of Fame’. Zijn liedjes werden gekenmerkt door verhalen over de zee, de zeevaart, de Zweedse natuur en het leven als een rondzwervende bohemien bij avonturen in verre landen. Hij schreef ook proza, was schilder en tekenaar en hij was getrouwd met kunstenares Astri Bergman waarmee hij vier kinderen had. Zijn liedjes werden evergreens en ze waren zeer populair in het Zweden van de 20e eeuw waar ze sindsdien tot het Zweedse culturele erfgoed behoren. Dat een folkgroep als ‘West Of Eden’ een hele plaat aan hem wil wijden mag dan ook als een oprecht eerbetoon aan deze belangrijke Zweedse muzikant en zijn werk beschouwd worden.

(valsam)
“The fact that the Swedish traditional folk band ‘West Of Eden’ with the record ‘Taube’ after a quarter of a century spends a full album on eleven songs inspired by the work of the Swedish legendary singer-songwriter Evert Taube should be regarded as a real tribute to this man whose evergreens are known and sung by the whole Swedish population and must be seen as a valuable cultural heritage in Sweden.“ – www.rootstime.be